Byggnadskultur 2.19 ute nu!

 

 

“Kulturarv som skaver” innehåller artiklar som:

  • Vårdinrättningar ges nytt liv och nya funktioner
  • Rivningshot: Vem tar hand om stationshusen?
  • Arkeologin ställer obehagliga frågor
  • Förvalta eller förstöra? Kolonisatörernas kulturarv
  • Landsbygdsutveckling: Ödehus som en resurs i Falkenberg

 

 

 

Svenska byggnadsvårdsföreningens ordförande Margareta Hallin inleder det nya numret. Läs hela krönikan i Byggnadskultur 2.19.

Läbbigt kulturarv

Kulturarv kan var hemskt, äckligt, otrevligt, läskigt, snuskigt och otrevligt på alla sätt och vis. Men hur mycket »sitter i väggarna« och hur mycket sitter i vår fantasi? Sannolikt sitter allt i det immateriella – inget sitter i väggarna men utan det fysiska ramverket förlorar berättelsen mycket av sin autenticitet.

För ett tiotal år sedan begick några ungdomar ett bestialiskt mord på en äldre dam, som bodde ensam i ett hus på landsbygden. Arvingarna ville under inga omständigheter bosätta sig i huset och det gick inte heller att sälja det. Den hemska historien gjorde att ingen ville köpa huset. Till slut fanns ingen annan möjlighet är rivning. Då var vi inne i en period där vi samlade massor med byggnadsdelar och den gamla tantens verandafönster och diverse glasade pardörrar hamnade därför i vårt magasin.

 

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

mars 2020
Inget evenemang hittades!