fbpx

Ventilation av jordkällare?

Jag har låtit snickra en ny ytterdörr och en innerdörr till en jordkällare som inte använts på flera decennier. Det finns ett hål uppe i taket längst in och jag kan få hjälp av en granne att göra någon slags “skorsten” där. Snickaren vill sätta in en rund (stor ful vit plast-) ventil i båda dörrarna, men det vill inte jag… Det finns luftglipor både upptill och nedtill på de båda dörrarna. Kan det inte räcka?? Om inte, undrar jag om någon kan tipsa mig om en vackrare lösning än stor vit plast. Om jag sätter in ventiler bör de väl ha nät för möss och sniglar och då kanske jag borde täta alla glipor ändå.

Svar:

En jordkällare skall normalt ventileras sparsamt, speciellt på sommaren för att undvika kondens och mögel som uppkommer när varm och fuktig sommarluft kommer in och kondenserar i den kalla källaren. Därför är det bra om den byggs med någorlunda täta innerdörrar försedda med ställbara ventiler.  Det finns många olika tidstypiska ventiler i de byggnadsvårdsbutiker som du hittar på hemsidan under rubriken Byggnadsvård i ditt län. Läs mer om jordkällare i artikeln Välkommen in i jordkällaren.

Meny