Jag har gamla gjutjärnsfönster som är i behov av omvårdnad. De är rostiga med lite eller ingen färg kvar längre. Rutorna som sitter i är hela och fönstren sitter ingjutna i väggen. Jag skulle gärna låta det förbli så även om jag förstår att det bästa och mest långvariga givetvis vore att ta ner dem, ta bort rutorna, slipa dem grundrena och sedan måla dem vore det bästa. men om jag vill ta hand om dem på bästa sätt där de nu sitter, vad/hur föreslår ni då att det görs. Jag har tittat på järnmönja som ett alternativ, men hur rostskyddande är den egentligen? Har också hittat ett alternativ som heter Isotrol, är det ett bra val? Tanken är att försöka borsta bort så mycket rost som möjligt på plats och sedan måla och fylla i de eventuella murfogar som saknas på något litet ställe. Vad för murbruk skall användas och hur vet jag vad som är använt sedan tidigare.
Många frågor i samma. Hoppas på att få lite tankehjälp och bra svar.
Svar:
Regelbundet underhåll är nyckeln, det gör att de större underhållsinsatserna uteblir. Även om det vore bra att demontera fönsterglas, blästra gjutjärnet och grundmåla från botten så är det en omfattande och jobbig åtgärd. Nu när fönsterglasen är hela och sitter på plats kan det räcka med enklare underhåll även om intervallerna blir lite tätare. Stålborsta och slipa av allt löst material, grunda noggrant med mönja, blymönja är bäst men det är giftigt och svårt att få tag på. Däremot kan yrkesmålare använda det och de vet hur de skall skydda sig. Annars funkar även järnmönja ganska bra för hemmafixaren. Kitta med linoljekitt och färdigstryk med linoljefärg i tre lager. Laga putsskador med kalkbruk eller svagt hydrauliskt bruk. Det kan vara svårt att veta exakt vilket bruk som sitter där idag men principen är att ett svagare material är enklare att underhålla. Vill du ändå veta kan man skicka in prover eller skarpa närbilder till putsfirmor för vägledning. Linoljefärg, linoljekitt och kalkbruk är annars generellt enkla att underhålla och om man håller sig till dessa så vet man vad man har och vilket framtida underhåll man har att räkna med. Se över fönstren någon gång om året och se om du behöver stryka på ett nytt färglager.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.