fbpx

Var tapeter på 50-talet av bättre kvalitet än idag?

Frågeställare: Gör-det-självare för 1:a gången
Hej! Jag har flyttat in i en bostadsrätt från 1955. Tagit bort spåntapeter (70-tal) plus fyra lager övrig tapet. Nu har jag enbart en kal vägg (troligen sandspacklad på betong eller betonghålsten). Det fanns ingen återställningstapet (recover tapet) närmst väggen – ändå satt där en tapet. Tapethandlare idag säger att väggen måste vara mycket jämn – och att det måste bredspacklas eller sättas upp en recover-tapet. Dagens tapeter verkar kräva en betydligt slätare yta. Men behövdes det ej på 50-talet?

(1) Var tapeterna/limmet av bättre kvalitet på 50-talet och dessförinnan?
(2) Var hittar jag kvalitetsmässigt dessa tapeter idag som kan sättas upp direkt på en sandspacklad 50-talsvägg?
– Namn/telefon/websida på företag i Göteborg-trakten som tillverkar bättre/tjockare kvalitetstapeter (utan att det behöver vara spån- eller strukturtapet).

Vill varken behöva bredspackla eller sätta upp recovertapet efr flera veckors slit med att få bort spåntapeten plus övriga tapeter.
Tusen tack på förhand.

Svar:
Jag känner igen argumentationen då jag själv jobbar i färghandel. Nej tapeterna var knappast bättre förr, däremot har kraven på finish ökat avsevärt de senaste decennierna. Idag skall det inte synas att en hantverkare varit framme utan det skall se maskingjort ut. De flesta av dagens tapeter sätts utan överlapp, alltså kant i kant och det ställer högre krav på underlaget om man ska få snygga (osynliga)skarvar. Dessutom var det vanligt med vinyltapeter från mitten av 1900-talet. Och dom är ganska tjocka. Lim finns i flera kvaliteter beroende på vilken typ av tapet som ska sättas. Det är viktigt att använda rätt sort, för att tapeten skall uppföra sig som det är tänkt. (inte bubbla sig eller lossna tex.)
Du bestämmer helt enkelt själv hur bra slutresultat du önskar. Inga problem att tapetsera direkt på sandspackel men snåla inte med limmet, förlimma gärna.
Att tapetsera direkt på en spåntapet ska du dock undvika oavsett om du tar en tapet från 1900 eller 2010. Det blir inte bra. Du kan ju välja tapeter med mönster eller struktur i så förvillar ju det ev ojämnheter i underlaget något. Bra tapeter görs av Boråstapeter, Eco och Duro tex. Dessa hittar du i de flesta färgbutiker.

keyboard_arrow_up