fbpx

Var kan jag lära mig att sätta upp en kakelugn?

Frågeställare: Johan i Arvika
Hej! På byggnadsvårdslägren ingår en rad intressanta hantverksinslag men tyvärr mer sällan spismurning och kakelugnsuppsättning. Jag och säkert många med mig skulle gärna vilja veta var i landet man kan anmäla sig till en kurs för att lära sig hur man tar ner samt sätter upp en gammal kakelugn. Johan i Arvika

Svar:
Normalt brukar minst något Byggnadsvårdsläger innehålla omsättning av kakelugn men just denna sommar är det skralt med det. Det finns en rad artiklar på internet som beskriver vård och omsättning, bl.a. Måns Hagbergs artikel ”Så gjorde jag i ordning kakelugnen http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/skorsten-kakelugn-och-eldstäder/så-gjorde-jag-i-ordning-kakelugnen. Men om man skall ge sig i kast med en omsättning vill man gärna gå en kurs. Ett alternativ är att köpa strötimmar av en kakelugnsmakare som kan komma och ge instruktioner under arbetets gång. Med jämna mellanrum dyker det upp kurser hos våra partnerorganisationer Slöjd & Byggnadsvård på Nääs, Byggnadsvård Qvarnarp, Sörmlands museum och Byggnadsvård i Västmanland.

keyboard_arrow_up