Nya fönster i taket

Frågeställare: Hanne Laursen
Vi holder på at renovere en gammal skola i Småland. Där har vi behov for at få mere ljus på vinden, som er 20*8 meter och bare med fönster i gavlarne. Vi vil gerne sætte gamla gjutjärnsfönster op – men tränger hjälp til at hitte ret model: 1) der er betonpannor på taket – skal gjutjärnsrammen ha samma form som pannorna – eller kan rammen väre slät ? 2) Skal storleken på fönstret passa men storleken av pannorne eller kan man skære /kappe pannorne ? 3) Finns der en ritning som viser hür et sånt fönster skal monteres – bl.a. intäckning med plåt och liknande ? 4) Hvilke erfaringer har Ni med renovering och isolering(extra innerboga) af gjutjärnsfonster ? 5) Kan Ni rekommendera andra möjligheter end gamle gjutjärnsfönster hvor der ikke ändras på husets arkitektur (kupoler och kviste passer ikke til huset) ? På forhånd MYCKE TACK for hjälpen Hanne Laursen & Per Jensen Karsemåla Gamla Skola

Svar:
Det kan vara svårt att hitta begagnade takfönster i gjutjärn som är anpassade till ditt tak med betongpannor. De har olika utförande beroende på om det skall vara till papp- eller plåttak, respektive takpannor. Men en duktig plåtslagare kan oftast utforma över- och underbeslag så att regnvattnet rinner rätt väg. Om man googlar takfönster gjutjärn ser man att det finns en hel del begagnat till salu. Kanske har ni en begagnatdepå i er närhet så att ni kan åka och titta?

Med tanke på att ni har betongpannor kanske man kan acceptera ett modernare utförande? Det finns nytillverkning av takfönster i historiserande utseende som även kan beställas med inre glasruta.