fbpx

Nya fönster i taket

Frågeställare: Hanne Laursen
Vi holder på at renovere en gammal skola i Småland. Där har vi behov for at få mere ljus på vinden, som er 20*8 meter och bare med fönster i gavlarne. Vi vil gerne sætte gamla gjutjärnsfönster op – men tränger hjälp til at hitte ret model: 1) der er betonpannor på taket – skal gjutjärnsrammen ha samma form som pannorna – eller kan rammen väre slät ? 2) Skal storleken på fönstret passa men storleken av pannorne eller kan man skære /kappe pannorne ? 3) Finns der en ritning som viser hür et sånt fönster skal monteres – bl.a. intäckning med plåt och liknande ? 4) Hvilke erfaringer har Ni med renovering och isolering(extra innerboga) af gjutjärnsfonster ? 5) Kan Ni rekommendera andra möjligheter end gamle gjutjärnsfönster hvor der ikke ändras på husets arkitektur (kupoler och kviste passer ikke til huset) ? På forhånd MYCKE TACK for hjälpen Hanne Laursen & Per Jensen Karsemåla Gamla Skola

Svar:
Det kan vara svårt att hitta begagnade takfönster i gjutjärn som är anpassade till ditt tak med betongpannor. De har olika utförande beroende på om det skall vara till papp- eller plåttak, respektive takpannor. Men en duktig plåtslagare kan oftast utforma över- och underbeslag så att regnvattnet rinner rätt väg. Om man googlar takfönster gjutjärn ser man att det finns en hel del begagnat till salu. Kanske har ni en begagnatdepå i er närhet så att ni kan åka och titta?

Med tanke på att ni har betongpannor kanske man kan acceptera ett modernare utförande? Det finns nytillverkning av takfönster i historiserande utseende som även kan beställas med inre glasruta.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler