fbpx

Var hitta gammalt oanvänt kakel?

Frågeställare: Marianne Lybeck
Hej! Vi har nyligen köpt hus byggt 1886 på Sydkoster, och renoverar nu köket (vi plockar ut ett slitet Ikeakök) i gammal stil. Sen tidigare finns över vedspisen ett fint gammalt kakel med kakelbård + list (se bilder) som vi behåller. Vi önskar dessutom mer av detta kakel + bård för annan del av köket…Men hur hittar vi det? Vi har sökt på många håll utan resultat…Uppslag och tips är mer än välkomna! Vet någon vart detta är tillverkat, under vilka år och om det är ett vanligt förekommande kakel? Vi har sett att samma kakel finns med i ett kök i ett av Ernsts program (10/7 -14) där han ger tips om kakelfog med krita, zinkvitt och mjölk. Men i övrigt inget napp, men hoppas kunna få tips här! 🙂 Vänliga hälsningar! Marianne Lybeck

Svar:
Det kan vara svårt att hitta äldre originalkakel, det mesta tillverkas ju inte längre. Ibland kan man ha tur att hitta äldre lager på de byggnadsvårdsbutiker som säljer begagnat material, du hittar de flesta av dem på vår hemsida. Ett annat tips är att ställa frågan med bilder i till exempel Facebookgruppen Byggnadsvård; köp, sälj och diskutera.

Det finns också butiker som importörer kakel och som har ett brett sortiment. Kanske hittar du ett som kan passa? Om inget annat går och man vill ha en bra kopia kan man anlita en erfaren keramiker.

keyboard_arrow_up