Hela staden och bygden ger konkret vägledning och riktar sig till alla aktörer inom samhällsplanering. Syftet är att inspirera till arbetssätt som leder till en hållbar utveckling, där kultur- och naturvärden uppmärksammas tidigt i processerna och värnas enligt nationella miljömål och lagar.
Att bevara, reparera, återanvända, bygga om och bygga till handlar inte bara om att ta hand om kulturarvet utan också om att använda hus där miljöskulden sedan länge är betald. Ett eftertänksamt och omhändertagande förhållningssätt är nödvändigt för att minska klimatpåfrestningarna.
Skriften har skickats till landets alla kommuner, länsstyrelser samt olika organisationer och media. Vi säljer den även via vår webbshop.
Nu vill vi bjuda in dig till två fördjupande seminarier med utgång i skriften.
Vet du någon på din kommun eller i ditt län som du tycker borde delta? Tipsa dem!
Webbinarie 1, 14 november 2023 kl. 10-12
Riksintresse för kulturmiljövården – En resurs att värna (fördjupning/utveckla ett nytt synsätt), föreläsare: Fil. dr. Nils Ahlberg
Inledning: Kristina Berglund, skriftens författare
Moderator: Stephan Fickler, verksamhetsledare för Svenska byggnadsvårdsföreningen
Nils Ahlberg är filosofie doktor i landskapsplanering/
Boka plats på Nils Ahlbergs webbinarium här.
Webbinarie 2, 22 november 2023 kl. 10-12
Kulturvärden i plan- och byggprocesser (fördjupning/ upprätta kunskapsunderlag), föreläsare: Mia Geijer, forskare i kulturvård
Inledning: Kristina Berglund, skriftens författare
Moderator: Stephan Fickler, verksamhetsledare för Svenska byggnadsvårdsföreningen
Mia Geijer är byggnadsantikvarie och arkitekturhistoriker. Hon är verksam vid Länsstyrelsen i Örebro och Kulturvård, Uppsala universitet. Mias forskning handlar bland annat om kulturmiljöns roll i samhällsprocesser, juridiska och organisatoriska förhållanden samt påverkan på kutlurvärden vid energitransformationer.