Ny bok i vår webbshop

Aktuellt, Blogg, Nyheter

Återuppbyggnaden av ett sekelskifteshus är en bok om ett återuppbyggnadsprojekt av en kraftigt brandskadad fastighet på Södermalm i Stockholm. Om hur huset till stora delar rivs ner för att sedan återfå sin ursprungliga utformning

Hur bygger man upp ett sekelskifteshus i det 21:a århundradet? Hur förhåller man sig till material, utformning och tillvägagångssätt? Och vem kan utföra arbetet? I boken får vi följa hur det gick till, steg för steg, område för område. Tak, väggar, golv, snickerier, dörrar, radiatorer och mycket annat inklusive kök och badrum, vilka i stor utsträckning är modernare tillägg till ett ursprungligt sekelskifteshus. Sakkunnigt guidat av en av Sveriges främsta byggnadsantikvarier.

Det är också historien om hur den lilla bostadsrättsföreningens kamp mot det stora försäkringsbolaget och byggbranschen av idag utvecklades till ett samarbetsprojekt i sann svensk rationell samförståndsanda. Hur engagemang och entusiasm hos de drivande i föreningen så småningom smittade av sig och skapade ett unikt byggprojekt.

Då bokens författare är en arkitektur- och byggnadsvårdsintresserad historiker, statsvetare och ekonom blir det både historiska och byggnadsvårdshistoriska utvikningar som vidgar resan genom ett vindlande projekt till att omfatta östra Södermalms utveckling och sekelskiftets Stockholm och dess byggnadskonst.

Beställ boken här.