fbpx

Utbyggnad våtrum utan tätskikt mot timmervägg?

Vi ska bygga ut för badrum och hall på vårat timmerhus. Badrummet ska vara utan ”traditionellt tätskikt” och i lera/ tadelakt. Vilken uppbyggnad på utbyggnaden är mest optimal för att bygga ett badrum i lera/ tadelakt/ puts utan tätskikt och samtidigt ta hänsyn till timmerväggen så den inte blir påverkad av fukt? Fasaden på utbyggnaden ska vara träpanel och isolering vill vi ha miljövänlig och funderar på hampa. Duschen har vi tänkt mura upp så den blir likt en duschkabin.
Läst artikeln Lita på leran och blir väldigt inspirerad! Som jag förstår det kan vi även ha ett tak i trä så länge vi har god ventilation i badrummet?

Svar:

Så länge inte täta skikt stoppar fukten i utbyggnaden så kan den i princip vandra och vädra ut om ventilationen är bra och materialen kan buffra fukten. Lerklining på timmerväggen är en beprövad konstruktion och liknande förutsättningar bör kunna tillskapas i de utbyggda väggarna om de brädslås på insidan av en regelstomme. En reservation är dock att vi har inte så lång erfarenhet av badrum utan tätskikt. Det är viktigt med en effektiv ventilation som kan suga ut fukten efter duschning. Eventuella långsiktiga risker minskar också när ni har en avskärmad dusch så att väggarna inte begjuts direkt med vatten varje gång någon duschar.

keyboard_arrow_up