fbpx

Torpargrund-av vad?

VS
Vi har för avsikt att bygga upp ny trossbotten. Huset byggt ca1850 är av sten/lertegel/tegel med putsad fasad och målat med KCfärg utvändigt o silikat invändigt. Har fått råd om följande uppbyggnad: jord, makadamm, mellanrum som uteluftsventileras, cementplintar med träreglar, träullcement, papp, linisolering, ev diffspärr, massivt trägolv som oljas. Hit känns allt bra och verkar säkert. Men…nu läser jag i "Energiboken" utgiven av er att jag ska lägga plast i botten dvs på makadammen. u00c4r det verkligen rätt? Vill så gärna undvika plast i vårt hus.
Vidare undrar jag hur vi ska fästa träullskivorna på ett klokt sätt?
Slutligen…finns det anledning att välja helt annan metod? Typ gjuta platta?

Hej Veronika!
Den här frågan är svår att besvara utan mer information. Hur är huset grundlagt? Hur är fuktförhållanden? Vad är motivet till åtgärden? Hur sker ventilation och uppvärmning idag? osv. Detta frågeforum är inte riktigt tillräckligt och jag rekommenderar att du rådgör med en erfaren byggare som kan lämna referenser på konstruktionen med minst 5 års ålder.
Principen med plastfolie på marken under huset i Bengt Adolfis artikel i Energiboken bygger på att begränsa markfukten under huset i de fall det behövs. Och det skall helst kombineras med en isolering på plasten för att minska avkylningen av uteluften på sommaren som för kondensering med sig.
Om ni nu gör så stora åtgärder öppnar sig möjligheten att istället följa principen med inneluftsventilerad grund, kanske ett alternativ?

7617

"a826cefd-39bd-40f6-b39e-731caaaf1f63":

,

keyboard_arrow_up