fbpx

Torp i Halland byggt 1860, ombyggt 1952

Frågeställare: Amanda
Hej,
Jag undrar om detta torp har haft plåttak från början? Och om snickarglädjen runtom taket och verandan kan vara original? Vi vill få tillbaka torpet till sitt ursprungliga utseende och är tacksamma för tips på detaljer som inte hör hemma, eller borde finnas med!

Svar:
Bilden är lite för liten för att ge helt pålitliga svar på dina frågor men huset verkar ombyggt flera gånger sedan det byggdes, både förlängt och utsmyckat. Taket är inte original men det är svårt att säga vad det har varit tidigare. Kanske spån, tegel eller torv? Om det inte finns arkivmaterial på hembygdsföreningen eller länsmuseet kan bara närmare studier av den underliggande takkonstruktionen ge besked.
Om ni vill lära er mer om huset kan ni köpa bra böcker i vår webbshop, tex ”Hantverket i gamla hus” eller ”Så renoveras torp och gårdar”.
Ett tips är att inte stirra sig blind på vad som är original. Försök istället att hitta en röd tråd i husets karaktär som ni tycker om och som ni kan följa. Tag kontakt med ert länsombud som kan ge bra tips på vägen.

keyboard_arrow_up