fbpx

Tilläggsisolering och ny puts

Frågeställare: Kerstin Kaaman
Hej, Vi har ett hus från 1922 som vi nu måste putsa om. I samband med det funderar vi på om vi ska tilläggsisolera. Huset är ursprungligen ett rött trähus men har nu ljusgul reverterad puts, isolerat med papp, vass och hönsnät. Vi känner oss tveksamma till att tilläggsisolera pga av riskerna för hur det påverkar huset och av estetiska skäl. Samtidigt har vi relativt höga elkostnader. Hur ser ni på detta ur ett byggnadsvårdsperspektiv? Vilka risker finns med att tilläggsisolera? Vi funderar på att bara lägga på en extra vindpapp för att minska draget i huset. Vad kan ni rekommendera här? Vi funderar också på att måla huset i en vit kulör i samband med omputsningen men vill försäkra oss om att vi väljer en färg som harmoniserar med husets historia. Har ni tips om vilken kulör vi ska välja eller var vi kan hitta mer information om det?

Svar:
Det finns många sätt att sänka energikostnaderna. Köp vår Energibok (http://www.byggnadsvard.se/webbshop/böcker/energiboken) och hitta åtgärder som passar just ert hus. Att passa på att vindtäta vid en omputsning är alltid bra även om putsade hus har ganska vindtäta fasader.

I boken ”Så byggdes villan” av Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen får ni den hjälp ni behöver för att hitta tidskaraktären och färgsättningar.

keyboard_arrow_up