fbpx

Vattenansamlingar i kryp?grund

SONY DSC

Frågeställare: Iréne Runnquist
Hej, vi har ett liggtimrat, panelat hus från ca 1860. Huset ligger ca 2 m från en bergvägg och vatten har runnit in och förstört nedersta stocken/stockarna samt att ett golv delvis ruttnat. Vid tidigare reparation av halva golvet har plast med mineralull ovanpå plus tjocka plank, masonit och korkmatta lagts in. Under andra halvan finns den gamla fyllningen kvar av sand och sten och där är det torrt. Flera vattenpölar finns vilka inte verkar komma utifrån utan underifrån. Nedersta stockarna har ersatts, grunden och hängrännorna har reparerats men hur ska vi göra med golvet? Hur får vi bort vattenpölarna och vad ska vi isolera med? Tacksam för råd. Irene

Svar:
Uppenbarligen har konstruktionen med mineralull och plast varit felaktig, men anledningen till att den tillkom var sannolikt tidigare problem. Ett vanligt problem med mullbänkgolv är att man har för täta ytskikt som t.ex plastmattor eller att vatten kommer in utifrån vid regn.

Förslagsvis låter ni konstruktionen vara öppen för att se om det torkar ut och när ev. nytt vatten kommer. I vissa fall kan kondensfukt vara omfattande, till och med så att pölar bildas. Det kan t.ex bero på att varm sommarluft kommer in genom öppna ventiler och kondenserar i den kalla grunden. En annan förklaring kan vara att det är dålig dränering eller att regnvattnet från taket inte leds bort från huset. Ni behöver ta reda på orsaken innan ni bestämmer vilken åtgärd ni skall välja.

Som medlem i föreningen kan du kontakta dit länsombud som kan tipsa om rätt konsult.