fbpx

Spika panel och lockläkt

Hej, Vi ska sätta stående fasadpanel 195×22 och lockläkt 22×45. Hur monterar vi den bäst för att minska sprickor i fasaden? Jag har försökt välja ut panel med kärnsidan utåt och lockläkt med kärnsida inåt. Jag undrar om det räcker med att spika i mitten på panelen så den kan röra sig för att minska sprickbildning? I den flesta instruktioner rekommenderar man höst en 170×22 panel om man bara ska spika med en centrum spik. Hur gjorde man förr när man arbetade med bredare paneler? Panelen ska sen linoljemålas.

Svar:

Först och främst är det ju naturligtvis viktigt att kvalitén är hög, helst furu, men åtminstone tätvuxen gran. När den är så bred som 195 föredrar jag 25 mm tjocka brädor. De man köper på bygghandeln är 22×195 och kupar sig fort och är nästan alltid av en usel kvalite.
I regel spikar man en tre tum i mitten av bottenbrädan samt en fyrtums spik i locket. Man kan behöva förborra så det inte spricker. Då kan panelerna röra sig fritt från varandra. Förr i tiden var det vanligt att man spontade bottenbrädorna för att minska rörelser men jag har inte sett det till 195 mm breda brädor, endast 6 tum (150). Läs mer om olika paneler i artikeln Husets överrock.
Frågan är besvarad av Anton Björklund, Tidevarv Arkitektur & Byggnadsvård
keyboard_arrow_up