fbpx

Snygga till trappräcke i trä inomhus, 1960-tal?

Har ett trappräcke och ledstång som leder ner till gillestugan i ett hus byggt 1969. Räcket är original och ser ut att vara lackat furu. Det är lite skavt i kanterna och trät är gulnat. Räcket sträcker sig ner till gillestugan.
Vi skulle vilja snygga till räcket, men inte måla det. Däremot kan vi tänka oss att skruva isär det (om nödvändigt) och slipa lätt och ge det någon form av behandling. Men vilken? Kan tänka oss någon form av lasyr eller där man ser träet. Något som gärna åldras snyggt.
Vi har fått förslag på att ”såpskura” räcket med linoljesåpa, men vet inte om det biter. Finns det några tips eller Förslag för att återge trappan sin forna skönhet? Tack!

 

Svar:

En klurig fråga det här, svårt med lackat trä som skavts, åldrats och gulnat. Man kan försöka med en avtvättning till att börja med, sedan slipa lätt på ställen som blivit nötta. Därefter bättra eller behandla dom ställena så att skillnaden försvinner. Svårt att behandla övriga ytor med något som inte är täckande. Risken är att det ser sämre ut än innan.

Ett alternativ om ni vill demontera hela räcket är att slipa allt och börja om från början. Men det kan krävas mycket slipning, nästan fräsning om det inte skall bli flammigt. Och träet kommer att gulna igen. Såptvättning förhindrar inte gulning på sikt men en såpmättning kan ha längre hållbarhet. Det säkraste resultatet är en täckmålning eller eventuellt en lasyr.

 

keyboard_arrow_up