fbpx

Lukten mer framträdande nu på vintern när vi varit där. Vid visning under sommaren inte markant alls. Luktar inte fränt men luktar gammalt och sätter sig i kläder och textiler men upphör efter ett par dagar i annan miljö. Vi har torpargrund utan inspektionslucka utan bara små ventilationsluckor runtom i grunden. Huset ligger högt men vatten runt omkring.
Vad borde vara vår första åtgärd för att utröna var lukten kommer från? Lite oroliga att vi har fuktproblem i grunden. Huset stått ouppvärmt till och från senaste 25 åren och bara använts på sommaren. Skorstenen nu åtgärdad så vi börjat elda i vedspis och två kaminer som inte används på 25 år.
Vid överlåtelsebesiktning bedömde besiktningsman att huset var i gott skick för sin ålder från tak och neråt men grunden besiktades inte och var brasklappen.

 

Svar:

Så kallad Elak lukt kan ha många orsaker. Om huset har stått ouppvärmt och blivit fuktigt kan lukt sätta sig i material som till exempel trätexskivor. Det behöver inte vara ett tekniskt problem men ändå störande och lukten kan som sagt sätta sig i kläder och textilier. Om man vistas i huset blir man själv immun mot lukten men gäster kan känna den. Året-runt-värme bidrar till uttorkning och minskar lukten på sikt. En metod för luktborttagning som i många fall kan vara effektiv är Ozonbehandling.

Om lukten kommer från grunden kan det finnas fuktorsaker och ibland att organiskt material i grunden blir mögligt. Det är viktigt att den relativa fuktigheten i grunden inte överstiger gränsvärden. En första åtgärd för att få reda på orsaken är att mäta luftfuktigheten i grunden med en hygrometer. Ofta går det att skjuta in hygrometern eller givare från ventilöppningarna. Mätningen bör göras över tid eftersom fuktproblem i grunden främst framträder under sommaren. Läs mer i artikeln På säker grund där också olika åtgärder beskrivs.

keyboard_arrow_up