fbpx

Snickarverkstad med timmerstomme

Frågeställare: Henrik
Jag har en gammal snickarverkstad på gården som mina förfäder använt. Det är en oisolerad timmerstomme med plankgolv. Nu vill jag renovera den men inte klä den utvändigt då timmret fortfarande är fint och ger huset karaktär. Min idé är att sätta en vindpapp på insidan (det finns gammal mossa kvar mellan stockarna, dock inte så det är tätt), regla/räta upp väggarna invändigt och sätta 10 cm isolering. Sedan har jag tänkt att sätta någon form av skivor på insidan. Golvet har jag tänkt att isolera underifrån med ca 20-25 cm isolering så även med innertaket. Jag vill kunna värma upp verkstaden tillräckligt på vintern för att kunna använda den. Tror ni att denna lösning fungerar? Vilka material ska man använda sig av? Behövs det någon form av fuktspärr i väggar/tak? Det finns inget vatten i byggnaden så inga risker för vattenskador.

Svar:
Mitt råd till dig är att lerklina innerväggarna, vilket har samma funktion som en vindpapp, men ger byggnaden ett bättre inomhusklimat.
Dessutom brukar timmerhus generellt inte behöva tilläggsisoleras, då timret i sig brukar kunna hålla värmen, och så har du då även leran på väggarna.
Sedan ska vi också komma ihåg att tilläggsisolering kan i vissa fall spara husägaren uppvärmningskostnader, men den tär på vår miljö.

keyboard_arrow_up