fbpx

Sätta in glas i nedre del av balkongdörr?

Vi bor i ett lägenhetshus byggt 1939 med speglade innerdörrar och en balkongdörr som har glas ovantill och är speglat nertill. Vi skulle vilja sätta in glas i den nedre spegeln på balkongdörren och i den översta spegeln på en innerdörr. Går det att göra utan att förstöra dörrarna? Dörrarna är vackert speglade och i fint skick så vi vill behålla dem. Balkongdörren måste också vara intakt i den yttre ramen eftersom vi inte får ändra något kring själva fästet för dörren.

Svar:

Det finns lite olika varianter men i princip går det att byta ut speglarna mot fönsterglas. Spegeldörrar går att demontera i sina beståndsdelar; man slår ut pluggar och knackar ut över- respektive understycke, drar ut spegeln och byter till fönsterglas för att därefter återmontera. En fönsterhantverkare eller duktig snickare kan utföra detta arbete ganska enkelt. Ett alternativ är att fräsa bort ena sidan på falsspåret i respektive spegel, ta ut spegeln och lägga in glaset och därefter sätta en list eller stifta och kitta fast rutan. Precis som med träspegeln måste det finnas en rörelsemån mellan glas och trä så att träet kan röra sig med årstidsväxlingar.

Beträffande balkongdörren bör ni först kolla med stadsbyggnadskontoret och bostadsrättsföreningen / hyresvärden, ändringar på husets exteriör kan vara bygglovpliktiga.

keyboard_arrow_up