fbpx

Golvvärme i äldre hus, rekommendation?

Hej, i Byggnadskultur 3.22 skriver ni på sida 18 att ”Om man installerar golvvärme ska man ha den som komfortvärme – inte som enda uppvärmning i rummet.”
Jag undrar varför ni anser detta? Jag håller nämligen på att renovera ett hus från 1909 och jag hade tänkt att använda golvvärme som enda uppvärmning i mitt hus, men är det en dålig idé?

Svar:

Artikeln är skriven av vårt länsombud Anton Björklund som är snickare och byggnadsvårdare med erfarenhet från äldre hus. Men det finns olika skolor och aspekter kring golvvärme i äldre hus. Äldre byggnader som uppfördes före värmesystemens tid värmdes med kakelugnar, vedspisar eller öppna spisar. Uppvärmningssystem med radiatorer under fönstren påverkar då det historiska utseendet. I dessa fall kan golvvärme övervägas för att slippa missprydande installationer och rördragningar. Antikvariskt är det då frågan om det historiska utseendet är viktigare än den autentiska golvkonstruktionen eller tvärtom, något man får överväga från fall till fall. Ibland kan man återanvända originalgolvet efter installation av golvvärme.

Från energisynpunkt är golvvärme i regel sämre än radiatorer, radiatorer värmer upp luften i rummet genom direktkontakt och förhindrar kallras från fönstren. Golvvärmen är trögare och behöver värma upp omkringliggande material först. Klinkergolv är i det avseendet lite bättre än trägolv som isolerar.

keyboard_arrow_up