fbpx

Isolera hus från 50-talet

Vi har ett hus i Norge som vi håller på att renovera. Huset byggdes klart runt 50-60-talet och byggdes runt ett litet gammalt timmerhus (dvs vardagsrummet är det gamla timmerhuset och resten av huset är ett påbygg). Det är mycket regn och fukt i området då det ligger mellan berg och fjord.

Vi har tagit bort den gamla isolationen (någon slags mineral/glassull) och funderar på att isolera väggarna från insidan med linisolation. Vi stöter dock på ett par problem:
– den befintliga vindspärren sitter tätt mot fasadens träpaneler (dvs ingen luftning emellan). Se BILD 1 och BILD 2. Jag tror inte den befintliga vindspärren är diffusionsöppen (det finns en tunn svart plastaktig folie på vindspärrens ena sidan).
Hur går vi tillväga här? Finns det risk för mögel och rötskador om vi isolerar här?

– Angående isolering av snedtaket (BILD 3) och vinden (BILD 4) behöver vi luftspalt och vindspärr? Taket består av skifferplattor och mellan skifferplattorna och träplankorna som ni ser på bilderna verkar det finnas en tunn svart duk/folie (dock vet jag inte vad det är för material och om den finns överallt på taket).

Huset ska bli vår permanentbostad. Vad är era tankar och rekommendationer?

Svar:

Det är svårt att ge detaljerade svar på denna fråga, det finns många påverkande faktorer och klimatet vid en norsk fjord ställer också speciella krav. Har huset fuktskador från det tidigare utförandet? Annars kanske konstruktionen var ganska bra? Ytterpanelen ser ju väldigt fin ut, är den utbytt?  Om den är spontad så fungerar den ju som ett vindskydd. Sårbara punkter där det kan bli luftläckage är i anslutningar, hörn och så vidare där man kan göra extra vindtätning. Den som du beskriver som en folie ser ut som äldre vindpapp. Innanför den ser det ut som lite fuktangripna tretexskivor. Detta behöver nog besiktigas på plats. Valet av färg på utsidan påverkar också – linoljefärg, slamfärg eller ommålat? Täta färger behöver en i regel en luftspalt, framförallt vid tjockare isolering. Linisolering har goda fuktegenskaper, rådgör med tillverkaren om behov av luftspalt med befintlig konstruktion.

Den svarta ”duk/folien” du beskriver mellan skiffret och brädtaket är sannolikt en asfaltspapp vilket är det vanliga utförandet. Beträffande vindsisolering finns mer information i artikeln vindsisolering och vindsinredning.

Jag rekommenderar att ni tar kontakt med vår norska systerförening Fortidsminneforeningen som har lokalavdelningar i hela Norge. Kanske kan ni få hjälp med en konsult som kan komma ut och titta på plats?

keyboard_arrow_up