fbpx

Reparera putsfasad?

Vi vill laga och måla om en gammal puts fasad. Vi har förstått att det kan vara lite krångligt att jobba med puts men vill gärna prova. Vi har klarat av att laga större hål/skador i källarvägar i ett nyare hus och principerna är kanske ungefär de samma? Som det syns i bilderna så är fasaden gammal och en hel del puts behövs nog knäckas bort. Vi har fått råd kring hur vi ska tvätta och måla huset (med kalkfärg). Men hur ska vi reperera fasaden innan målning? Vad bör man tänka på? Vilken material och teknik bör användas på ett gammalt hus?

Svar:

Vilket trevligt litet hus! Och ni beskriver inte husets stomme men det ser ut som det är en revetering ni har på en trästomme.
Och det ser i det stora hela välbevarat ut. Men innan målning så är det bra att laga hål och större sprickor.
Börja med att försöka identifiera befintliga material och konstruktioner, för att sedan imitera/ kopiera/ använda som facit när ni börjar arbetet.
I samband med någon större skada kan ni nog ”kika in” och kanske se stomme, se om det finns putsbärare (snedställda ribbor, vassmatta etc.) och mät tjocklek och eventuella lager i putsen.
Ett rent kalkbruk brukar vara det vanligaste materialet i denna konstruktion och det troliga som är lämpligt för er att använd vid lagning.
Återskapa den lagerföljd som ni hittade och låt varje lager härda något innan ni fortsätter. För att komma till ytstrukturen som är en handstänkt sprit/ stänkputs där det är ballasten som ger den karaktarisktiska knottrigheten i putsen. Just denna kan vara lite knepig att reparera osynligt men om ni identifierat kornstorleken i den befintliga ytputsen kan ni försöka hitta motsvarande på marknaden alternativt be en lokal murare att ta fram ett recept/ blanda till er. Detta sista lager slås på med slev för att få struktur, här kanske ni kan öva på en skiva innan för att hitta tekniken. Små lagningar kan man ibland stöppla fram strukturen.
Efter att lagningar torkat så kan ni kalka huset enligt de rekommendationer ni fått. En artikel att läsa o sammanhanget är Råd till spannamurare.
keyboard_arrow_up