fbpx

Isolera Lerstenshus invändigt?

Vårt hus är från sent 1800-tal och innerväggarna består av lersten. Huset är i princip oisolerat och vi vill nu isolera väggarn invändigt med ett naturligt, diffusionsöppet alternativ. Som jag har förstått det så måste fukten få vandra när det gäller lersten. Visst kan man klä väggarna i lerputs, och det är absolut ett alternativ vi har tittat på – men är det verkligen det enda alternativet? Kan man regla upp och sätta isolering som andas, såsom träfiber? Luftspalt? Ångbroms? Är så rädd för att välja fel tillvägagångssätt och få ett hus som inte andas = mögel.

Svar:

Era väggar ser ut till att vara en en-stens tegelvägg där koppstenarna (teglets kortsida) alltså genomgående. Och på insidan så är vart annat skift av just aviserad lersten. Dessa väggar är oftast tekniskt bra men kan upplevas väldigt kalla och det kan vara motiverat att få ett isolerande lager på insidan, lite för isolering men mest för att motverka kallras, alltså upplevt klimat.
Jag avråder från all slags uppregling på insidan, även om man använder hygroskopiska material, då tekniken fungerar mindre bra med tegel/ lerstensväggarna.
En tjock puts på insidan av lera eller det lite nya materialet hampakalk skulle fungera utmärkt. Du får en värmetrög konstruktion som fungerar väl som helhet, även om de tekniska isoleringsvärderna inte är optimala.
Alternativ skulle vara att klä/ mura upp väggen invändigt med mineraliska block, lättklinker eller motsvarande, och sedan putsa med ler- eller kalkbruk.
Inga luftspalter eller ångbroms är nödvändigt i dessa konstruktioner.
keyboard_arrow_up