Vårt hus är från sent 1800-tal och innerväggarna består av lersten. Huset är i princip oisolerat och vi vill nu isolera väggarn invändigt med ett naturligt, diffusionsöppet alternativ. Som jag har förstått det så måste fukten få vandra när det gäller lersten. Visst kan man klä väggarna i lerputs, och det är absolut ett alternativ vi har tittat på – men är det verkligen det enda alternativet? Kan man regla upp och sätta isolering som andas, såsom träfiber? Luftspalt? Ångbroms? Är så rädd för att välja fel tillvägagångssätt och få ett hus som inte andas = mögel.
Svar:
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.