Renovering bruna snickerier i 70-talshus

Hur kan man på bästa sätt renovera bruna innerdörrar från 70-talet och även bruna köksluckor. Vad använder man för typ av färg?

Svar:

Om det rör sig om bruna fanérdörrar, s.k. gabondörrar kan de fräschas upp med teakolja eller liknande. Om de är smutsiga rengöres de först med ett pH-neutralt rengöringsmedel. Ytliga repor kan slipas före oljning.

Om det är målade med täckande färg är de sannolikt målade med alkydoljefärg som var vanlig då. Alkydoljefärg innehåller lösningsmedel och ger tjockare färgskikt än linoljefärg, gulnar inte och bildar en hållbar, högblank yta. Alkydoljefärg finns fortfarande att köpa men används sällan inomhus på grund av lösningsmedlet och det mer krävande underhållet. På grund av det tjockare färgskiktet behöver man ofta spackla skador innan ommålning och efter flera ommålningar blir färgskikten så tjocka att eventuella spår eller profiler blir igenmålade. Läs mer om olika färger här och mer om hur man målar med linoljefärg här.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler