fbpx

Renovering av trapphus i 20-talshus

Hej
Renoverar ett hus från 1923. Turen har kommit till trappen och hallen. Jag vill sätta in mer panel men undrar om den som sitter där kan vara original och således borde få sitta kvar och fyllas på. Alt om jag ska byta till annan, tex pärlspont.
Trappen saknar även ledstång, och jag funderar här på vad som kan vara tidstypiskt att sätta in. Rund eller oval svarvning tex.
Har det kanske inte suttit någon? Trappräckena är original med ovalt svarvad profil.

Svar:

Detta är ju lite tycke och smak. Sannolikt är panelen av nyare datum med lite mer detaljerad profilering än den enklare, klassiska pärlsponten eller dubbelfassponten som var vanlig vid tiden.  Men å andra sidan är ju den befintliga panelen snyggt monterad och ger en ytterligare årsring till interiören.

Trappräcken kan ha haft olika utförande, ibland konstfärdigt utförda som följer vangstyckenas böjning. Eventuellt kan man få inspiration i andra 20-talshus. Om man inte vet säkert är det ofta bäst att välja en enkel standard, till exempel rak rundstav i betsad furu med en diameter på ca 4,5 cm med 90-gradersböjar i hörnen, monterade med enkla, vinklade metallhållare. Ledstänger blir solkiga och därför valde man ofta lite mörkare bets på ledstängerna.

Meny