Hej,
vi planerar renovering av den utbyggda källaren i vårt hus från 1896; det finns många material där som är olämpliga (plastmattor, plastiga panel), och det syns missfärgningar på en innervägg med något förhöjda fuktvärden. Källaren byggdes förmodligen ut på 1980-talet. Någon gång har tidigare ägare målat källarvägg utvändig med fuktspärr, men har inte kunnat specificera exakt hur.
Vi har haft beskäftigare på plats, som avrådde från dränering (pga av hög kostnad med relativ kort livslängd, och med tanke på sättningar i det gamla huset), och förespråkar ökat ventilering. Det som vi försöker få grepp på är:
– behöver vi trots allt fundera på dränering, och hur kan vi få konkreta besked i detta?
– finns det sätt att förbättra isolering inifrån (jag vet så klart att det är känsligt) – kan då bättre isolering av källartaket vara en ide, och vilka material kan vara bra som inte dra till sig fukt eller råttor (har spånat på Perlite, men det har relativ låga isoleringsvärden)?
– vilka färg är bra att använda i källaren, och där speciellt i våtrummen (gästbad och tvättrum) – kan linoljefärg funka?
Jag har redan läst några av inläggen i Bloggen.
Svar:
Det är svårt att avgöra frågan utan bilder eller till och med besiktning på plats, det kan vara värt att låta en erfaren byggnadsvårdare göra en besiktning, du hittar dem via länsombuden. Med det sagt kan man konstatera att torra material och konstruktioner isolerar mycket bättre än fuktiga som leder bort värme. Därför är det i princip bra med en utvändig dränering som gör att markfukten inte ligger mot grundmuren. Källare uppförda på 1980-talet är i regel murade med cementsten som vilar på en gjuten sockel, så kallad vot och är nog ganska riskfria att dränera. Problem kan i vissa fall uppstå eftersom dräneringen kan påverka den intilligande naturstensmuren (standard på 1890-talet). Eventuellt finns redan en dränering av makadam, det förekom på 1980-talet. Gräv en liten provgrop så ser du hur det står till. Under 1900-talet var det vanligt att måla källarmuren utvändigt med ett bitumenbaserat skikt för att minska fuktinträngning. Det kan i vissa fall stänga in fukt och behöva tas bort partiellt vid dränering. Invändigt rekommenderas diffusionsöppna, mineraliska material och ytskikt. På puts fungerar kalkfärg bra och silikatfärg om putsen är omålad sedan tidigare. Invändig isolering kyler av murverket och gör det därmed fuktigare. I vissa fall kan det fungera, främst ovanför marknivån om den utvändiga färgen är diffusionsöppen.
Ökad ventilation kan vara bra men inte under sommarmånader i en ouppvärmd källare, då kan det få motsatt effekt. Uppvärmning bidrar till uttorkning men kan bli dyrbar och även accellerera fuktvandringen i murverket med bom puts och saltutfällningar som följd. I Byggnadskultur nr 1 2024 finns artiklar som redogör för problem och åtgärder i husgrunder av olika typer.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.