fbpx

Isolering av golvbjälklag/trossbotten med golvvärme i timmerhus från 1900

Börjar komma till beslut om huset i Älvros Härjedalen. Vattnet är avlett med diken, dränering och hängrännor. Vi har grävt ur cirka 50 cm under kommande golvs övre nivå. Hanbalkar och golvåsar har legat i mark och det har varit typ mullbänk. Dock ruttet trä i den del av golvet mot väggen där vattnet tryck på från sluttningen. Jag tänker ha vattenburen golvvärme. Vad är bäst (sett underifrån)? Mark, åldersbeständig plast, luft, blindbotten under åsarna, vindduk, perlitekulor, en skiva träfiberisolering, golvspån, vattenburen golvvärme, golv? Eller mark, plast, perlite kulor från plasten, en skiva träull? Eller hasopor från marken och upp? Eller mark, luft, blindbotten, träfiberisolering, golvvärme, golv? Eller fluffig träull som isolering uppepå blindbotten med vindduk? Eller något annat? Jag önskar inte ha en fläkt som ska stå och gå i krypgrunden. Och jag vill inte gjuta platta. Och behöver sockeln/stengrunden som är mellan 20 och 60 cm hög i sluttningen isoleras? Golven vi tagit upp är ca 6 cm tjocka. Jag tänker klyva dem längsmed mitten och återanvända.

 

Svar:

Många äro lösningarna men vad som är rätt kan oftast bara tiden bevisa. Det som kan vara bra att ha med sig när man byter konstruktion är att ta hänsyn till den problematik som ledde till att det blev nödvändigt att ändra denna. I ert fall förutsätter jag att byggnaden stått ouppvärmd och att möjligtvis växtlighet runt om byggnaden påskyndat skadeutvecklingen (vilket ofta leder till den nämnda skadebilden). Att ta hand om problematiken primärt är att föredra och här verkar det som att ni gått just den vägen genom att tillgodose avrinning och avvattning från sluttningen och från taket.
Om marken under huset, trots utgrävning, är fortsatt torr behövs ingen plast på marken. Är den fuktig på den sida närmast sluttningen behöver ni tillgodose vattenavledningen ytterligare på utsidan av huset för att inte bygga på fuktig mark. Det är viktigt att diken eller dränering ovanför huset har ett djup som är djupare än marken under golvbjälklaget för att förhindra att markfukten stiger i markmaterialet vid nederbörd. Om denna dikning/dränering görs väl tilltagen så bör det inte finnas några bra eller dåliga isolerlösningar och ni kan välja fritt utifrån era förslag. Men försök skippa plasten mot marken om ni kan.
Frågan är besvarad av Niklas Turesson, Alla Tiders Hantverk AB
keyboard_arrow_up