fbpx

Renovera tegeltak på timmerhus med spåntak

Hej!

Vi har precis blivit ägare till ett timmerhus från slutet av 1800-talet i Roslagen norr om Stockholm. Huset har röd panel och är tillbyggt på 1940-talet. Nu behöver vi renovera tegeltaket eftersom det regnar in. Vi har plockat bort gammal glasfiberisolering, tak- och väggskivor inifrån i den gamla kallvinden och därifrån kan jag se att det ligger breda brädor med glipor emellan på takstolarna och ovanpå det spåntak (oklart dock om det ser likadant ut på den tillbyggda delen, det har jag inte hunnit kolla ännu). Ovanpå det ligger det en gammal takpapp och sedan rött tegel. Vi vill gärna lägga tillbaka teglet, men undrar hur vi ska tänka när vi renoverar undertaket? Jag har googlat runt lite och läst en hel del olika råd.. En del säger att man inte bör ha takpapp alls på spåntaket, utan att det i sig är tätt nog (förutsatt att det är helt) för att lägga läkt och tegel på direkt. En del säger att man bör lägga en diffusionsöppen duk direkt på spåntaket och sedan läkt och tegel. En annan att det bör vara en regntät och UV-tålig duk/papp som man lägger på spåntaket (bör man ha läkt/luftspalt emellan spånet och pappen/duken då?) innan man lägger läkt och sätter tillbaka teglet. Vi har tänkt att så småningom inreda kallvinden igen och då lerklina direkt på timmerväggarna och endast isolera taket.

Vi tar tacksamt emot råd om hur vi bör göra när vi renoverar taket och vilken sorts papp/duk vi bör använda om vi ska ha det. Vi ska försöka göra en hel del arbete själva, så tydliga instruktioner uppskattas 🙂 Tusen tack för hjälpen! //Diana

Svar:

Ett hyvlat spåntak som yttertak anses hålla ungefär i 30 år, ett späntat (med helt intakta fibrer) lite längre. Det är ungefär lika länge som vanliga undertak med råspont och takpapp håller. Spåntakens livslängd ökas på väsentligt om taket tjäras vid behov och borstas av om det samlas växtrester från omkringliggande växtlighet. Om spåntaket täcks med tegelpannor försvinner den nedbrytande uv-strålningen och hållbarheten blir ännu längre. Med andra ord är spåntak ett bra undertak om det är i gott skick. För en fuktsäker och inspekterbar konstruktion när ni inreder vinden är det klokt att bevara kattvindar och hanbjälksvind.

För anpassade arbetsinstruktioner kan ni via era länsombud anlita en erfaren byggnadsvårdare som kan ge råd på plats. Läs mer om spåntak i artikeln Ett spåntak blir till.

 

keyboard_arrow_up