fbpx

Putsning av fasad

Frågeställare: Andreas
Har köpt ett hus där putsen är i dåligt skick och tänker göra ny puts på huset. Huset är byggt 1878 och det är stående timmer i väggarna och putsen sitter nu med björkris och trälister. Har pratat med en firma och de föreslog att de skruvar upp en mineralullsskiva ca5cm tjock lägger nät på den och putsar sedan utanpå den. Vad finns det för olika alternativ när man ska göra en ny putsning och vad finns det för olika material som fungerar bäst på ett sådan här hus?

Svar:
Du har ett fantastiskt hus! Och mycket original kvar av bilden att döma. Det är sällsynt och något att vara rädd om. Jag tycker du skall kontakta ditt länsombud innan du kastar dig över restaureringen.
Om du gör som företaget föreslår med mineraralullsisolering så kommer det ju att bygga åtminstone fem centimeter vilket gör hela husets utseende klumpigare och det skapar även problem vid möten mot fönster, veranda mm. Jag skulle inte rekomendera det utan istället åtgärda putsen som den är. Av bilden ser det ju inte så dåligt ut, utan att man skulle kunna reparera och färga om. Men det är ju svårt att säga utifrån bara en bild. Viktigt i så fall att putsens sammansättning blir lik den befintliga, med största sannolikhet kalkputs. Underlaget nätas med putsnät.
Som sagt, börja med ett samtal till ditt länsombud eller ditt länsmuseum.