fbpx

Puts på insidan av yttervägg (stående plank) bara i vissa rum?

När jag mätte upp karmyttermått och hål i väggen, så märkte jag att det skiljer sig i konstruktionen på insidan av ytterväggarna; i matrummet där en kakelugn står, så har man lagt på ett lager av 20mm puts på insidan av den stående plank som bildar stommen, därefter ett lager av papp och 30mm luftspalt med 20mm reglad liggande spontad panel och till sist en ytskikt. I köket har man också lagt puts, men där har man inte reglad upp en luftspalt utan spikat en 15mm pärlspont direkt på putsen. I det tredje rummet, som också har en kakelugn, så har man varken puts eller luftspalt, utan där har man spikad en liggande spontad panel direkt på stommen av stående plank.
Nu till frågan: behöver jag se över detta (puts eller inte, och luftspalt eller inte) när jag ändå håller på att byta fönster och ytskikt på insidan, speciellt om jag planerar att isolera med 40-70mm träfiber på utsidan i ett senare skede?

Svar:

Putsen på insidan av stommen vindtätar och ger en värmetrögare och ganska välisolerad konstruktion. Sannolikt är det en lerputs, det kan du kolla genom att se om den löses i vatten. Eftersom alla materialen är hygroskopiska och om det inte har varit några problem tidigare finns det ingen anledning att ändra konstruktionen.  Läs mer om kloka energieffektiviseringar i Energiboken.

keyboard_arrow_up