fbpx

Ny puts på hus från 1947

Vi utför just nu en ombyggnation av vår villa från 1947. Vi kommer bygga till huset och renovera det mesta. Målet är att behålla husets själ och karaktär och välja tidstypiska detaljer och material.


När tillbyggnaden är gjord ska originalhuset få nya/renoverade fönster och tilläggsisoleras och sen ska både det nya och det gamla få en ny putsad fasad. I dagsläget sitter det en grov spritputs och det vill vi även ha på det nya men vår största fundering just nu är om det ska putsas med omfattningar eller inte.
När vi läser i böcker förstår vi att omfattningar förekom på 40-talet och blev allt vanligare på 50-talet men i dagsläget är det alltså inte det. Vi funderar på om det skulle förstöra karaktären och känslan på huset?


Om det blir med omfattningar är vi väldigt sugna på att ha den huvudsakliga ytan i en grå/beige/gul nyans med vita omfattningar och grågröna fönster.
Alternativet till detta är annars att ha spritputs som det är nu utan omfattningar och köra på grå/beige/gult med grågröna fönster.
Skickar med en bild på hur huset ser ut idag, men även ritningen så att man ser hur huset kommer bli och sist ett par bilder där man ser putsade hus med omfattningar.

Svar:

Om huset eller området inte är skyddat i detaljplan står det er fritt att ändra utseendet inom ramarna för vad som anges i detaljplanen i övrigt. Det är svårt att bevara husets enkla och tidstypiska karaktär vid en så omfattande till- och ombyggnad, kanske är det bättre att ta ut svängarna lite så att ni kan kombinera tillbyggnaden med det utseende ni är sugna på?  Även om huset inte kommer att se ut som ett 40-talshus kan det ju ändå vara vackert och väl anpassat till omgivningen?

keyboard_arrow_up