fbpx

Frågeställare: Jenny Öhlund
Jag har fått en gammal(50-tal typ) plåtskylt som behöver rustas upp. Den är målad och textad med lack/oljefärg och har tyvärr stått ute på en balkong i flera år. Färgen har börjat falla av på vissa ställen och känns väldigt torr och skör.

Jag vill gärna att den ska bevaras i detta skick, alltså konserveras mer än restaureras! Hur ska man bära sig åt då? vilket materialval är bäst? Jag har varit inne lite på spraylack för att försegla och inte mekaniskt nöta på ytan i onödan vid behandling.

Svar:
Jag utgår i svaret från att skylten kommer att få bo inomhus i framtiden. Ett alternativ för att försegla ytan är Konstnärsfixativ. Säljs på sprayburk och bör ha goda åldringsegenskaper när det är för konstnärsbruk. En variant baserad på naturmaterial som också är mer reversibel är att måla över med gelatinlösning. Du får prova dig fram till lagom styrka. Med en starkare blandning kan man även fästa färgflagor om man inte använder PVA-lösning till det. Använd en så mjuk pensel som det går att hitta till att måla med. Det kommer väl ändå att behöva rengöras antar jag så att använda sprayfärg bör inte vara nödvändigt.

keyboard_arrow_up