fbpx

Ljusgul slamfärg

Frågeställare: Lise Wichmann Hansen
Satte ny (ohyvlad) panel på huset för några år sedan och målade med ljusgul slamfärg. Det var fint i 3 år, sen blev det på kort tid väldigt fult i samband med en regnig höst. På utsatta ytor har färgen till stor del ”tvättats” bort och i skyddade lägen under plåtar och takutsprång där färgen sitter kvar är den beväxt med små algprickar så att det på håll ser mer grönsvart ut än ljusgult. Finns det något vi kan blanda i färgen nästa gång så den 1. Sitter bättre fast? 2. att algerna inte trivs?
Färgen till första halva huset köptes hos Gysinge byggnadsvård (oula) blandade 1 del ockragul med 2 delar vit. Senare gick inte den vita att köpa och vi fick receptet från fabriken i Finnland och kokade egen ljusgul färg till de två sista väggarna. Det är ingen skillnad på väggarna (den köpta och den egenkokade) ser precis lika illa ut. Det ingår zinkvitriol i receptet. Zink ska väl står emot alger? Kan det vara idé att öka innehållet zink? kanske även ha i en del zinkoxid?

Svar:
Jag tycker först och främst att du ska vända dig till Gysinge BV där du inhandlat färgen, det är deras ansvar. För att svara på frågan mer allmänt så kan jag bara säga att allt annat än de traditionella röda, ljusröda och för all del svarta slamfärgerna fungerar mer eller mindre dåligt. u00c4ven Stora Enso har ju försökt sig på att göra andra ”nya” kulörer. Detta med dåligt resultat som kort livslängd och påväxt. Därför har de också lagt ner tillverkningen av tex ockra, brun och grön. Att den vita slamfärg du nämner är borttagen är därför inte förvånande för mig. Ljusa matta ytor är de mest tacksamma för påväxt som alger och annat. Det beror på att ljusa ytor förblir fuktiga längre efter regn samt att den matta ytan underlättar för smuts och alger att fastna på ytan.

keyboard_arrow_up