fbpx

Parkettläggarens kunnande sitter i hammarslagen

Parkettläggarens hantverk har funnits i Sverige sedan 1500-talet då det första kända parkettgolvet lades i Kalmar slott. Parkettgolven kom, med nya metoder, på 40-talet att även läggas i vanliga bostadshus. Och idag kan den händige själv lägga lamellbrädor som ser ut som äkta parkett. PO Håkansson i Stockholm har arbetat med parkett i hela sitt liv.

Det kan sägas med en gång. Det finns parkett och parkett. Om detta är PO Håkansson, parkettläggare sedan barnsben, då han gick i pappa Håkanssons hårda parkettskola, mycket bestämd.

– En massiv parkett, säger han, är ett av de bästa golv man någonsin kan lägga. Outslitligt och rent, utan några allergiframkallande ämnen under sig. Det kan slipas och lackas gång efter gång.

Det var så parkettgolven lades från mitten av 1500-talet och fram i vårt sekel. Massiva stavar eller rutor, som fogades intill varandra med stor precision i vackra mönster. Och det klassiska träslaget var ek, ett av våra hårdaste träslag.

Och så läggs de riktiga parkettgolven än idag.

– För, säger PO Håkansson, det är fortfarande god efterfrågan på dessa gamla hantverksgolv. Offentliga byggnader, byggnadsminnen, styrelserum och nya och gamla villor hör till de kategorier vars ägare har råd med denna äkta parkett.

Stavarna läggs direkt på ett undergolv,

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up