fbpx

Pappspänning på ojämn timmervägg

Vår stuga är byggd ca 1860 och vi renoverar den nu. Har rivit väggbeklädnaden bestående av tidningar, spännpapp och många lager tapeter.
Timmerstockarna är tätade med drev och lera. Lertätningen har släppt på många ställen.
Vår fråga och undran är nu hur slät timmerväggen bör vara för att vi ska få ett bra resultat med pappspänningen? Fungerar det att ha kvar ojämnheter?

 

Svar:

Gamla timmerväggar kan vara lite ojämna men pappspänningen är förlåtande. Väggarna bör dock ”skrotas” vilket innebär att man slår och kratsar bort ojämnheter och löst material med verktyg. Annars finns risk att det lossnar och faller ner bakom pappspänningen när man spikar pappen. Vid behov, och om det är större skarvar (såtar) mellan timmervarven, kan man jämna till genom att fylla såtarna med trekantlister eller lerbruk som samtidigt minskar luftrörelser och gör det svårt för möss att ta sig fram längs skarvarna. Beträffande pappspänningen finns det bra arbetsbeskrivningar på nätet, till exempel från Slöjd & Byggnadsvård. Om det lämnas tomt i såtarna finns inget underlag för spikarna. Ett tips är då att använda benlim vid överlappning, då behöver man inte spika i såten. Rita på pappen var den är när man sätter nästa våd. Benlim värmer man i vattenbad, ett lim som hugger direkt.

keyboard_arrow_up