Omläggning av tegeltak, diffusionsöppen duk?

Frågeställare: Robert
När sista snön rasade från taket gick ganska många pannor sönder tyvärr. Detta innebär att jag behöver byta ut/lägga om tegelpannorna (tvåkupiga Heby). Nu har jag fått tag på begagnade pannor, fast från ett annat bruk (Sala) och måttet är alltså inte detsamma som befintliga pannornas… Jag kommer att byta ut en hel sida. Undertaket är av spån (stickspån) och det ser ut att vara i bra skick! Även läkten har klarat sig utmärkt! Måttet av de ”nya” pannorna gör att jag kan använda mig av befintliga läkt! Ska jag lägga en diffusionsöppen duk och därmed byta ut även alla läkt? Eller är det en onödigt åtgärd? Vinden är oinredd och isoleringen är av kutterspån utan luftspalt, även i snedtaket. Mvh Robert

Svar:
Glädjande att höra att du sparar och kompletterar tegeltaket! Om du inte har några skador och undertaket är i bra skick finns ingen anledning att göra förändringar? Som det är nu har du en lättöverskådlig konstruktion och om du får skador i sticketaket är det enkelt att laga. Med en duk blir det mer komplicerat.