fbpx

Oljehärdad board eller diffusionsöppet underlagstak

Frågetställare: Gunilla
Jag har ett gammalt torp som fram till nu haft enkupigt (gammalt) tegel direkt pålagt på lockpanelen. Måste nu lägga om taket, planerar lägga nytt enkupigt tegel. Byggaren förslår t-diff duk (diffusionsöppet underlagstak) istället för oljehärdad board/masonite under teglet/läkten . Vi har en inredd vind/loft. Hur ska vi tänka kring det. Annat förslag? Tacksam för svar Mvh Gunilla

Svar:
Personligen tycker jag att bägge förslagen kanske inte passar på ett ”gammalt torp”. Normalt går det att laga ett undertak och återanvända tegelpannorna. Men det är svårt att avgöra utan mer information och bilder. Dessutom kan den inredda vinden påverka val av metod.

Åtgärderna du beskriver liknar mer nyproduktion. Om du har anlitat en erfaren byggare så är det nog klokt att lita på honom, det är ju han som skall lämna garanti.

En tendens är att byggarna vill göra större åtgärder än som krävs, till exempel är det just vanligt att de rekommenderar att byta ut gammalt taktegel. Det är oftast onödigt, de gamla pannorna håller i regel lika bra som de nya. Det kan man läsa mer om i den här artikeln:http://www.byggnadsvard.se/tak/hållbart-taktegel-kasseras.

keyboard_arrow_up