Frågeställare: Linda i Göteborg
Säljare av golvvärme vill att man lägger plast mellan värmeslingorna och golvbrädorna. Huset är byggt 1925, med en 1,8 m hög granitgrund, och kräver möjlighet för fuktvandring. Huset har ett golvbjälklag, som underifrån består av: brädorna i taket i källaren, 3 cm luftspalt till spåntade brädor i facken, förhydringpapp, lösullsisolering och förhydringspapp igen. På detta tänker jag lägga, antingen spånskivor (OK?) eller spånt för vattenburen värmeslinga och överst ett brädgolv. Om jag lägger plast, blir det då risk för kondens i lösullen? Eller gör golvvärmen att ev kondens torkar ut? OK när värmen är på kanske, men hur fungerar det sommartid? Jag undrar också hur tjockt brädgolvet maximalt kan vara för att värmen skall gå igenom det?
Svar:
Har du funderat på att skippa golvvärmen? Det här huset skulle må bättre utan. Om golven är kalla beror det sannolikt på att fyllningen har satt sig utmed ytterväggarna. Satsa på att spruta in cellulosafiber och vindtäta längs ytterväggen.
Om du ändå vill ha golvvärme, du kanske inte har ett vattenburet värmesystem med radiatorer som är både billigare i drift och bättre – så skulle jag undvika tätskikt i konstruktionen av skälen du nämner. Men kolla för all del att
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.