fbpx

OK att luta stockar inomhus i timmerbyggnad?

Till vår lilla gamla stuga i Dalarna, en gammal knuttimrad Smedja, har vi låtit uppföra en tillbyggnad, också den knuttimrad. Jag har svårt att bestämma mig hur jag skall göra med stockarna inomhus. Jag gillar att se strukturen och skiftningarna i träet, men jag vill inte att det gulnar. Under byggprocessen har alla stockar inomhus strukits med Natriumhypoklorit för att ta bort blånad och större mörka områden (från t.ex lagring utomhus). Vad händer om jag inte gör mer, åldras stockarna utan att gulna?

Jag fick rådet att stryka väggarna med lut, som gör att det inte gulnar. När jag läser om lutning av golv så låter det som en stor påfrestning för träet. Jag hittar tyvärr ingen information om lutning av timmerstockar inomhus.

Behöver träet något skydd? Om jag målar med linolja med lite vit pigment i så gulnar väl själva oljan med tiden?

Helst skulle jag vilja att väggarna stannar ljusa, kanske med lätt vit lasering. Innertaken är ohyvlad plank målat med utspädd matt vit linoljefärg. Golvet kommer att såpskuras och fönster och dörrar har som färg 2% grön umbra. Vad skulle kunna fungera bra ihop med det och hur skall/kan jag tänka?

Svar:

Natriumhypoklorit är ett blek- och desinfektionsmedel och också en beståndsdel i Klorin. Den verkar av bilderna att döma ha gett en lätt grånad på timret i ditt hus. Osäkert hur detta kommer att åldras men kanske kommer det att bevaras som det är? Och träet som sådant behöver ingen ytbehandling. Man kan med andra ord avvakta, det går ju alltid att göra nya behandlingar i framtiden. Lut bryter ned ytveden och brukar sällan rekomenderas inom byggnadsvården. Pigmenterad linolja kan vara en lösning men intrycket av träets levande yta kommer att minska. Linolja gulnar för övrigt märkbart bara i mörka utrymmen. Om du bestämmer dig för att ändå göra en ytbehandling är det bra att provstryka på en undanskymd yta, underliggande ytbehandlingar med olika kemikalier kan påverka utseendet även efter en längre tid..

keyboard_arrow_up