Hej!
Vi har ett hus från 1900 med golv som har börjat ruttna på bottenvåningen. Vår plan är att gräva ur alla golv och isolera med skumglas. Husets grund är av sten och i mellanrummen i stenmuren växer det in åkervinda som tar sig upp genom golvet i alla fyra rum på nedervåningen. När vi lyft på golvbrädorna finns ett nät av rötter och stjälkar av åkervinda. Jag misstänker att åkervindan även kommer kunna ta sig igenom skumglaset och in i huset och undrar därför om det finns någon ogräsduk som man kan använda i botten innan man isolerar med skumglas? Påverkar duken fukten/isoleringsförmågan något?
Vi har planer på att lerklina över skumglaset och ha golvvärme i golven på nedervåningen. Ovanpå det vill vi ha kilsågat plankgolv. Vi har två funderingar kring det. Först, finns det uppenbara nackdelar med att lägga golvvärme i ett gammalt trähus jämfört med att sätta in element? Huset har endast haft järnspis och kakelugn som uppvärmning. Andra funderingen, försämras uppvärmningen genom golvvärme avsevärt om man lägger på ett massivt trägolv? Gissar att ett nättare golv är att föredra om man önskar ha golvvärme?
Svar:
Åkervindan är svår att bli av med och det är aldrig bra med rötter i grunden. Att den har vuxit så långt in kan vara ett tecken på att den hittat ett gynnsamt klimat där med näring och fukt. En ny torr grund kommer att försämra förhållanden för åkervindan men en markduk är ett måste men ingen långsiktig garanti. Därför bör ni försöka få bort växtligheten genom att kontinuerligt klippa ned växten (uttröttning), täcka med svart plast flera år eller med bekämpningsmedel.
Skumglas är hygroskopiskt, det vill säga att det kan hantera fuktighet genom utvädring. Normalt skall då markduken inte vara helt tät så att fukt kan diffundera igenom. Det innebär att det inte heller skall vara tätskikt ovanför isoleringen som plastmattor eller stegljudsskydd av plast. Skurgolv är bäst. Rådgör med tillverkaren så att ni får garanti på konstruktionen. Tänk på att de utvändiga markförhållanden kan påverka och ibland kan en utvändig dränering bli aktuell.
Golvärme har för- och nackdelar. I äldre hus förespråkar den praktiska byggnadsvården robusta och inspekterbara konstruktioner och golvvärmen är heller inte lika energieffektiv som radiatorvärme, framför allt med tjockare golvbrädor. Dessutom är det viktigt att golvet är helt torrt när det läggs in så att det inte blir stora golvspringor. Ett tips kan vara att lägga in med gles skruvning så att man lätt kan skruva loss och banka ihop efter ett år. Normalt behöver man lägga in någon halv bräda till efter den åtgärden. En annan aspekt är att hus som från början bara eldades med kakelugnar inte hade radiatorer och golvvärme kan ge en mer ursprunglig karaktär till rummen. En annan fördel är att golvvärmen ger lite spillvärme till grunden som därmed hålls lite torrare.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.