fbpx

Nylagt massivt grangolv med nivåskillnader på skarvarna

Håller på och lägger ett massivt golv för första gången. Förutom många skador (hyvelskador, jack, sprickor, snedhet) på allt för många brädor slås jag av att vissa skarvar både på längsled och i kortskarven har olika höjd. Det kan skilja upp till 1-1,5 mm på något ställe. Hela golvbjälklaget är uppriktad så det borde inte påverka – iaf inte i längsled. Vi har dessutom valt att skarva på bjälkar vi fått raka. Vi skruvar grangolvet med ca 30-65 cm mellan bjälkarna.

Golvet är vad det är nu och jag kommer varken plocka upp det eller köpa ett annat – så oavsett vad det beror på får jag leva med val av golv (som skulle vara högkvalitativt). Kanske är det alltid så här? Jag vet inte. Vad kan jag förvänta mig och behöva acceptera för typ av skador och ojämnheter på ett massivt grangolv? Och framförallt, hur åtgärdar jag ojämnheterna som bildas mellan brädorna i höjdled? Gör vi fel eller brukar det bli så här? Bilden visar bara längsledd men jag har alltså samma fenomen i flera av kortskarvarna.

Svar:

På din beskrivning låter det som att golvet inte är av jättehög kvalitet och sponten verkar inte sitta helt jämt. Framförallt om bjälkarna under är helt raka och det inte har råkat hamna stickor eller spånrester på bjälkarna som annars kan ställa till det. Om du vill reklamera kan du skicka tydliga foton till tillverkaren och kolla om du kan få ersättning. För att undvika stickor och skador i de uppstickande tvärskarvarna kan du hyvla eller slipa ned ojämnheterna. Om du vill ha golvet helt jämt blir det nog till att slipa hela.

keyboard_arrow_up