fbpx

Fönsterstorlek 1800-talshus

Hej!
Vi ska renovera ett tvåvåningshus (Värmlandsgård) från 1800-talet. Alla fönster är utbytta till stora perspektivfönster. Vilken fönsterstorlek ska vi ha? Huset är 9 x 13 m och har 2,40 i takhöjd. På vilken höjd från golvet ska fönstren sitta?

Svar:

Under 1800-talet förändradets just fönsterstorlekarna ganska dramatiskt. Fönsterglas var dyrt och fram till 1809 fick man till och med betala skatt för antalet fönster på huset. Tekniken att tillverka fönsterglas utvecklades och industrialiserades efterhand under århundradet. Alldeles i början var fönstren mindre och fyrkantiga, senare blev de högre och mot slutet både högre och bredare. Inledningsvis var fönstren småspröjsade pga de små glasstorlekarna och mot slutet av århundradet kunde ett enda glas vara runt 170 centimeter högt i takt med att tekniken att munblåsa utvecklades med s.k. slunggravar. En närmare datering av ert hus vore därför nödvändig för att kunna ge en fingervisning om storlek. Det var också vanligt att en våning byggdes på under 1800-talet vilket kunde få till följd att övervåningens fönster blev högre än undervåningens.

Det säkraste sättet att bestämma fönsterstorlekarna på ert hus vore att frilägga stommen runt fönstret, det kan räcka med att ta ut en karm på över- och undervåningen och lätta lite på ytskikten runtomkring. Då ser man på ursågningen och ifyllningar hur stora originalfönstren var. Annars får man gå till arkiven eller litteraturen. I kommunens arkiv finns äldre ritningar, i hembygdsföreningens eller länsmuseets arkiv kan man hitta fotografier. Ett bra standardverk för den här typen av hus är Så renoveras torp och gårdar av Hidemark, Söderström m.fl.

keyboard_arrow_up