Behandling av gammalt furugolv

I vårt hus i Skanör från 1885 finns originalgolven kvar i ett par rum. När vi köpte huset för 25 år sedan var golven fult brunmålade och vi lät därför slipa, luta och vitolja dem. Vi har såpskurat golven, men i ett av rummen där vi går mycket börjar det nu bli svårt att få golvet riktigt rent. Vi vill därför ha en mer lättstädad yta.
Under golvet finns sand och golvet ligger nog bara på reglar direkt i sanden. Ingen torpargrund. Eftersom huset är väl ventilerat har det inte varit några problem med fukt i golvet eller lukt, trots att förre ägaren lät huset stå oeldat som sommarbostad under många år. Det enklaste vore ju att bara sandpappra lite för hand och vitolja dem igen och fortsätta att såpskura.
Min fråga är: vågar man utöver oljningen även hårdvaxa golvet? Jag har läst att man ska vara försiktig med täta mattor och möbler som försvårar ventilationen på golv som ligger i sand. Både lutning och oljning täpper ju till träet en del, så vaxning blir kanske droppen?

Svar:

Alla ytbehandlingar som olja, färg, lack eller vax åldras och behöver förnyas eller underhållas med jämna mellanrum. Även obehandlade golv slits ju även om vanlig rengöring med såpa ger ett långt liv och vacker patina efterhand. Och det är även det bästa för er typ av golv som behöver kunna släppa igenom lite fuktighet från marken under. Lutning är inte något man gjorde förr eftersom det bryter ned träets struktur och därmed ytans hållbarhet. Det är en ganska ny golvbehandling för att få ”silvergråa” golv på kort tid. Ofta kombineras det med olja som ger ett skydd men som behöver underhållas med viss regelbundenhet. I synnerhet om man såpskurar vilket tvättar bort oljan eftersom såpan är ganska starkt fettlösande.

Rekommendationen i ditt fall, om du inte vill sickla/slipa bort den gamla ytbehandlingen och börja om med såpskurat trägolv, är att underhålla som du föreslår med slipning av de slitna ytorna och påföra den pigmenterade oljan. Risken är att det blir lite flammigt men det brukar ge sig efterhand. Men undvik såpskurning av den oljade ytan, använd i så fall ett pH-neutralt skurmedel, tex diskmedel i svag koncentration.

En vaxad yta gör som du säger att det blir tätare även om springorna mellan brädorna fortfarande kan bidra till fuktvandringen. Hur stora konsekvenser det får för fuktvandringen genom golvet är svårt att säga, det beror ju på just er byggnads markförhållanden under huset. Men jämfört med en heltäckande plastmatta, som är den vanligaste orsaken till ruttnande mullbänkskonstruktioner, så är vax betydligt mer hållbart.