fbpx

Mullbänksgrund – hur ska vi isolera?

Frågeställare: Eva
Hej! Vi har nyss köpt ett torp från c:a 1880-talet, som är ihopbyggt med ett modernt hus, som vi håller på att renovera. Den var i dåligt skick inuti så allt material är borttaget upp till nock och isolering av väggar och tak pågår. Nu skall vi isolera den fd mullbänken och får olika råd. Den är utgrävd till 40-50 cm och det ligger timmerstockar lösa(några var ruttna) och flera stora stenar. VI funderar på att fylla med lecakulor, men får olika tips om ev. markduk underst. Vilken typ av markduk ska man i så fall välja? Hur gör vi vidare för att få ett stadigt golv? Det ska bli kök ovanför. Tacksam för snabbt svar!

Svar:
En princip inom byggnadsvården är att inte ändra på fungerande konstruktioner. Din golvkonstruktion är sannolikt en bra bit över 100 år gammal och om den bara hade skador i reglarna så har den ändå en livslängd som överstiger det som är känt från moderna konstruktioner. Det finns alltid en risk att blanda in moderna material och konstruktioner som kan påverka byggnadens fuktbalans. Den ursprungliga konstruktionen tillåter en långsam fuktvandring vilket är en förutsättning för att det inte skall bildas mögel och röta. Jag tycker du skall anlita en erfaren byggnadsvårdare för att få ett lämpligt åtgärdsförslag. Om du är medlem i föreningen kan du kontakta ditt länsombud som vet vem du skall vända dig till.
Samma princip för fuktvandring gäller även övriga åtgärder i timran och tak. Tätskikt och icke-hygroskopisk isolering bör du undvika och nya konstruktioner skall helst vara inspekterbara så att du kan se om du får fukt och mögelskador. Tänk på att fuktig isolering också tappar sin isolerande verkan, något som tyvärr inte är ovanligt i modernt byggande och först visar sig efter ett antal år.

keyboard_arrow_up