Mullbänk under trägolvet i köket.

Frågeställare: Anne-Marie från torpet
Äger ett torp från 1870-talet som vi använder som sommarbostad. . Vi har haft vatten indraget men inte toalett. Behöver nu bestämma oss för om vi ska ansluta oss till kommunenes vatten o avloppssystem. Vårat nuvarande avlopp är inte godkänt utan måste åtgärdas. Hösten -16 tog vi i köket bort det gamla trägolvet från 60talet. Detta för att syllarna var dåliga och behövde undersökas inifrån. Under golvet fanns ett gammalt plankgolv troligen originalgolvet. Plankorna är ca 40 cm breda men har olika bredd, höjden är ca 38 cm men varierar då en del av plankorna är slitna. Under plankorna finns en mullbänk. . Bjälklaget var helt torrt och syllen såg bra ut inifrån köket. Däremot var det intilligaande vardagsrummets syll dålig. Där var även en mullbänk under golvet men där hade den inte fungerat så syllen var dålig i detta rummet. Där har vi inte tagit bort något golv. Timmermannen som hjälpte oss tyckte att vi skulle kunna bevara mullbänken i köket och fylla på med lecakulor upp till bjälklaget. Det skulle vi däremot inte kunna göra i vardagsrummet eftersom mullbänken inte hade fungerat där. Undrar nu om det blir bra att ha olika grunder i köket o vardagsrummet? Är det klokt att ha mullbänken kvar i köket? De här gamla plankgolvet behöver hyvlas om vi ska ta tillvara detta, vi behöver även skarva och laga plankorna. Köksgolvet är ca 21kvadratm. Jag vill inte ha för arbertssamt golv att sköta. Jag är själv inte kunnig och van vid sådana här frågor men jag älskar mitt torp och vill göra det trevligt med charmen av ett gammalt torp i behåll. Jag är mycket tacksam för svar. Vänligen Anne-Marie.

Svar:
Innan ni dömmer ut mullbänken vore det bra om ni tog reda på orsaken till skadorna på vardagsrummets syll. Oftast beror det på yttre faktorer som marklutning mot huset, cementbruk som tätning på utsidan, växtlighet inpå huset, för hög marknivå mot huset eller takavvattning som inte rinner bort från huset. Mullbänkskonstruktionen har ett oförtjänt dåligt rykte, tänk på att den har hållit 150 år, hur många moderna golvkonstruktioner kommer att hålla så länge? Det är viktigt att det är vindtätt mot grunden med till exempel lera eller vindduk och det är viktigt att fyllningen når upp till golvplanken så att det blir så lite glipor som möjligt, stillastående luft isolerar bäst. Mineraliskt material som Lecakulor eller skumglas används ofta som fyllning idag, fler isoleringsmaterial och deras miljöbelastning finns beskrivet i Energiboken

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!