fbpx

Mullbänk endast runt väggarna

Mullbänken ser ut att vara i fint skick, allt är torrt – både golvet, bjälkar och det spån man använt som isolering ”på toppen” av den packade jorden. Innan vi lägger tillbaka golvet tänkte vi fylla upp spånisoleringen med trä, hampa eller linisolering (skivor) så det är isolering hela vägen upp till golvet. Låter det bra? Eventuellt också sätta vindpapp i från mullbänken upp till under golvlist, efter tips här på Byggnadsvård.se.

I ”hålet” undrar vi hur vi ska göra. Ska vi bara låta det vara? Eller bygga en trossbotten ”innanför” sargerna av mullbänk? Fylla upp med hasopor? Eller är det bara bortkastade pengar? Hålets ena hörn utgörs av murstocken som vi kommer fortsätta elda i. I hålet ska avloppsröret passera och eventuellt också vattenledning, men vattnet är även möjligt att dra synligt längst väggen. Marken i hålet är helt torr, det ligger gamla träflisor från när golvet anpassats till golvbjälkarna som vi tänkte plocka bort men även dem är helt torra.

Tilläggas kan att det är en väldigt blöt höst här i övrigt, så det borde inte kunna bli så sämre yttre förhållanden.

Svar:

En gammal god byggnadsvårdsprincip är att aldrig ändra på en fungerande konstruktion 🙂 Och många mullbänkar är så som du beskriver endast med isolering runt ytterväggar och har uppenbarligen fungerat bra. Om ni ändå har golvet öppet tycker jag de föreslagna åtgärderna är bra med vindtätning längs ytterväggarna med vindpapp eller lera, samt lägga på ett elastiskt isoleringsmaterial på fyllningen längs ytterväggarna, till exempel linfiber.

keyboard_arrow_up