Hej!
Min sambo och jag har precis flyttat in i vårt första hus. Det är en tegelvilla från sent 1800-, tidigt 1900-tal i nordvästra Skåne. Grunden består delvis av ouppvärmda källare (2 stycken) och delvis torpargrund (av vilken endast delar går att inspektera). Alla bärande murar delar in huset i rektanglar och typ varje sådan har en egen lösning för grunden. De tidigare ägarna har haft en luftavfuktare stående i den ena källaren som man kommer åt inifrån huset (den andra går man in i utifrån trädgården) och när vi besiktigade huset så fick vi rekommendationen att även installera någon form av luftavfuktare i andra källaren för säkerhets skull.
Mitt problem är att i källaren som har haft och fortfarande har en luftavfuktare så ligger tegel och puts som ett damm längs väggarna. Det handlar inte om några stora mängder, men man ser tecken på vittring av grundmurens yta. Jag undrar hur jag egentligen borde tackla detta problem. Luftavfuktaren har ju använts för att undvika påväxt på bjälklaget, men den borde ju också skynda på/öka fuktvandringen genom grundmuren och på så vis också vittringen. Kan nämnas också att källaren (och resten av grunden) är uteluftsventilerad och att samtliga bjälklag som går att inspektera ser fräscha ut. Det finns heller ingen lukt eller andra tecken på mögel eller annan påväxt. Nuvarande hantering verkar alltså fungera för att undvika den sortens problem. Jag har provat att ha avfuktaren avstängd och luftfuktigheten blir snabbt ganska hög (närmare 80%) vilket lett till att jag satt igång den igen. Jag har endast noterat vittring i den källaren som har en avfuktare idag. De murar som vittrar är delvis belägna mitt under huset (alltså inte ytterväggar). Takavrinningen är gjord enligt konstens alla regler och leds bort med dagvattnet.
Sammanfattning: Vi har en relativt komplicerad grund som idag inte har några problem med mögel eller liknande. Problemet just nu är att man använder en luftavfuktare för att hålla klimatet under kontroll. Luftavfuktaren skyndar i sin tur på vittringen av grundmuren vilket också är ett problem. Jag har funderat på att fortsätta med avfuktaren och förse insidan av grundmuren i källaren med någon kalkbaserad offerputs, kan det vara något? Jag har även haft tanken att gräva en stenkista i trädgården för att hindra stora vattenflöden mot huset vid kraftig nederbörd. Har ni några tips?
Svar:
Din analys och föreslagna åtgärder verkar helt korrekt, det genom avfuktaren torra klimatet i källaren skyndar på tegelvittringen genom saltvittring. Man brukar rekommendera en offerputs på insidan av murverket så att skadan sker i putsen istället för i det bärande murverket. Att den ena källaren fungerar bra utan avfuktare kan bero på andra fuktförhållanden i marken runt och under källaren. Eller att fuktig luft kommer in från bostadsvåningen eller utifrån genom ventiler sommartid i den drabbade källardelen.
En första åtgärd kan vara att styra luftavfuktaren så att den håller den relativa luftfuktigheten endast strax under gränsvärdet på c:a 70 -75% Rh. En svag uppvärmning kan också hjälpa till. Ett diagram finns i artikeln På säker grund. Eventuellt kan man förbättra genom minskning av inkommande fuktig luft från bostadsvåningen och ventiler i yttermuren (sommartid). Tegel i källare är vanligt förekommnde i Skåne och egentligen inte lika lämpligt som naturstensmur eller cementmurar. Kanske får man acceptera problemet men övervaka så att inga större skador utvecklas. En större åtgärd är att dränera runt källaren.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.