fbpx

Isolera med polyuretanskum

Vårt hus var en enplansvilla med inredd källare som ligger på en sluttningstomt. Eftersom vi hade problem med fuktskador och mögel i källaren har vi grävt fram husets framsida och gjort om det till ett suterränghus. Vi har kommit fram till att den enda lösning som kan fungera utan att bila ut hela källaren är att använda polyuretanskum. Har ni någon information/erfarenhet av detta som oberoende part?
Vi ska lägga in vattenburen golvvärme och gjuta ett golv ovanpå som vi sedan slipar riktigt blankt med färgpigment. Inget annat ovanpå. Nu funderar vi på att låta isolera även taket mellan våningsplanen med detta. Finns det bättre alternativ som inte kostar mycket mer och inte heller tar mer plats då vi har begränsad takhöjd?

Svar:

Polyuretan används inte inom den traditionella byggnadsvården, det har inte de fuktöppna egenskaperna som  är en förutsättning för långsiktigt hållbara hus. Dessutom är det brandfarligt och inte miljövänligt vid tillverkning eller deponi. Om ni ändå skulle välja denna lösning är det bäst att följa tillverkarens anvisningar och rekommendationer så att ni får garanti på utförandet. Dessutom är det en förutsättning för att försäkringen skall gälla.

Från byggnadsvårdssynpunkt skulle en utvändig dränering rekommenderas. Ett torrt murverk isolerar i motsats till ett fuktigt. Om det är isolering av källargolvet som avses så är ett alternativ att lägga in ett luftat trägolv.

keyboard_arrow_up