fbpx

Modern mullbänk med perlite

Hallå
Jag håller på och renoverar en timmerstuga med mullbänk. Där vi tänkt använda Perlite till största del samt lite skumglas som vi har över. Perlite valde vi för det är en jordkällare under huset och medför att djupet på golvet blir ca 10cm i mitten. Men djupare längs ytterväggarna samt vid entrén där det är ca 40cm.

Så till frågan/frågorna, när man vänder Perlite behöver man lägga ett lager lera i toppen av det? Tänker då själva stenen är såpass liten så bör luftspringan mot golvet bli liten därefter.
Funderar även om det är någon nackdel att blanda skumglas och Perlite? Tycker inte det borde vara det men är osäker.

Svar:

Det går bra att blanda isoleringsmaterialen, båda är ämnade för liknande förutsättningar och kan därför fungera i samma konstruktion. Perlite har en förmåga att damma genom golvspringor och rekommenderas att ha någon typ av duk eller kanske lera som hindrar att dammet tar sig upp genom golvspringorna när man kliver på golvplankorna. Om man har planer på att lägga spånskiva eller något annat tätare golv så behöver man kanske inte bemöda sig med duken/leran, men däremot är charmen och känslan med ett riktigt trägolv oslagbart!

Frågan är besvarad av Niklas Turesson, Alla Tiders Hantverk AB

keyboard_arrow_up