Målning och kulör på lykta, stolpe samt staket?

Vill måla/ skydda gammalt rostande lykthuvud (kanske från 1920), med nytillsatt stolpe (troligtvis 70-tal), samt rostande staket i järn. Vilken behandling samt färg ska jag använda? Förslag på färgsättning av lykta/stolpe?

Svar:

Det kan vara klurigt med olika metaller som sitter ihop ibland eftersom det kan bildas galvaniska strömmar. Men vi försöker, först är att tvätta av allting, sedan rengöra och få bort gravrost med stålborste, skrapa och sandpapper /smärgelduk. Sedan grundfärg, en för plåt och en för järn, metallgrund och järnmönja eller blymönja. Sedan kan man måla med linoljefärg.

Beträffande kulör är det lite tycke och smak. Förr var lykthusen ofta i koppar, något man senare ville imitera med ärggrön färg (NCS-kulör: S 3020-G10Y). Stolparna var då oftast svarta, kanske för att de äldre trästolparna ofta var nästan svarta av tjära. Idag är det vanligast med svart både på lykthus och stolpe men andra färger förekommer också som grön-svart eller kromoxidgrönt.

Staketet behandlas på samma sätt som järnstolpen. Vanligaste kulören är även här svart men till exempel kromoxidgrönt kan också fungera. Köp en liten burk och gör provuppmålningar, kulören skall ju passa omgivningen också och ibland är det lite tråkigt med allt svart. Viktigt att hålla rent med växtlighet runt om, för bra ventilation. Annars kommer rostangreppen frodas.